W dużych organizacjach liczba osób korzystających z repozytorium w Enterprise Architect jest spora. Problem jaki czasem się pojawia to potrzeba przydzielenie członkom jednej grupy  dostępu w trybie edycji do wybranych pakietów a do pozostałych pakietów powinien być zagwarantowany dostęp w trybie tylko do odczytu.

Mechanizm lock – blokowania na poziomie użytkownika się nie sprawdza, gdyż jak członek grupy A zablokuje pakiet to automatycznie zablokuje możliwość edycji innym osobom ze swojej grupy. Jeśli natomiast każdy będzie miał prawo do zdjęcia locka to tracimy kontrolę nad tym co się dzieje w repozytorium. Skrajne rozwiązanie to umożliwienie zdjęcia locka tylko wybranym osobom.  Osobiście liczę zawsze na zaufanie w zespole projektowym, ale różnie bywa. Proponuję następujące rozwiązanie:

Członkowie grupy A są przypisani do jednej grupy, a członkowie grupy B do drugiej. Każda z grup ma wyłączone opcje zarządzania jak na poniższym rysunku.

clip_image001

Wyłączona musi być też opcja Require User Lock to Edit:

clip_image002

Użytkownik grupy A blokuje cały pakiet:

clip_image003

clip_image004

Nikt z grupy B nie może edytować diagramów i elementów w tym pakiecie. Za to członkowie grupy A mają pełen dostęp.

Pozostaje problem pracy w ramach grupy. Tutaj każdy z użytkowników może zablokować element diagram, element pakiet na swoje potrzeby

clip_image005

Czyli nikt zewnątrz nie ma dostępu do katalogu Grupa A a nikt z grupy A, po za osobą, która zablokowała element tutaj „Requirement2 ABC”, nie może go  gdyż możliwość nie mają uprawnień do zdejmowania “locka “.

clip_image006

Użytkownik ABC jak skończy pracować na tym elemencie musi przełączyć locka na opcję blokowania na poziomie grupy.

Oczywiście nadal nie jest to idealne rozwiązanie, gdyż musimy mieć zaufaną jedną lub dwie osoby w obu grupach, które będą miały pełne uprawnienia do zdejmowania locków na wypadek nieobecności osoby, która zapomniała przestawić locka na opcję grupy. Jednak jest to działanie jednokrotne, gdy okaże się że dana osoba jest na urlopie lub zwolnieniu. Trzeba wtedy zdjąć blokady użytkownika i ustawić je na nowo na poziomie grupy.

Podsumowując. Nie ma róży bez kolca. Albo trzeba zwiększyć zaufanie w zespole albo wymusić dodatkowe manualne czynności.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close